Skip links
Inhoud U bent hier:

         

Democratische Republiek Congo

hoofdstad  Kinshasa
taal  Frans
inwoners  77.433.744
oppervlakte  2.334.858 km²
levensverwachting  56 jaar
religie  80% christen
kindersterfte  73/1000
hiv besmetting  1,1%

                                                                        

Hulp aan straatkinderen en oorlogsslachtoffers

Straatkinderen: Toka Barabarani!

In de stad Bukavu worden straatjongeren opgevangen die op straat terecht zijn gekomen door de instabiele situatie van de politiek.
Families ontvluchten hun dorpen en zoeken een veilig heenkomen in de steden. Eenmaal in de stad aangekomen, valt de realiteit tegen; er is voor zoveel mensen geen werk of een fatsoenlijk onderkomen te vinden. Duizenden kinderen belanden door al deze moeilijkheden op straat.
Helpt u mee om deze kinderen een toekomst te geven?  Klik dan hier en kies uw sponsorkind!

Centrum

Deze jongeren worden opgezocht op de straat en uitgenodigd om naar ons centrum te komen. Hier kunnen zij hun verhaal kwijt, krijgen een voedzame maaltijd aangeboden, wassen zichzelf en volgen lessen.
Bijbelles maakt een vast onderdeel uit van hun programma en ook in de andere lessen wordt de Bijbelse boodschap zoveel mogelijk verweven. Het streven is dat een groep van dertig kinderen na maximaal zes maanden een betere plaats vindt in de maatschappij en dat deze kinderen hun plek in het gezin weer innemen. Ook aan de familie wordt gedacht. Er wordt onder andere een cursus aangeboden om een gezonde financiële huishouding te voeren. Na afloop van deze cursus, wordt een microkrediet uitgekeerd. Het geld helpt de familie om te voorzien in hun eerste levensbehoeften. Hierdoor hoeft de jongere de straat niet meer op om bij te verdienen.

Nazorg

Ieder gezin wordt maandelijks bezocht. Tijdens deze bezoeken wordt gekeken naar de gezondheid en het welzijn van het kind, en waar nodig hulp geboden.

Oorlogsslachtoffers: Tumaini

Oost-Congo is getekend door een aanhoudende strijd tussen rivaliserende stammen en rebellenbewegingen. In die strijd worden de meest gruwelijke misdaden begaan. Zo zijn er sinds 1994 in Oost-Congo meer dan 20.000 vrouwen gewelddadig verkracht. In sommige dorpen en gebieden is meer dan 80% van de vrouwelijke bevolking slachtoffer van verkrachting. Een groot deel van de slachtoffers raakt zwanger. Deze moeders worden met hun kinderen door de bevolking en plaatselijke overheden gemarginaliseerd. Getrouwde vrouwen worden soms door hun mannen weggejaagd, uit schaamte. De kinderen worden gezien als rebellen in de dop: zo vader, zo zoon of dochter.

Het sterftecijfer in Oost-Congo onder baby’s van jonger dan 1 jaar ligt op 63%[1] (in Nederland is dit 0,37%[2]) en is de levensverwachting is zeer laag (49 jaar)[3]. Veel van de kinderen zijn ondervoed en als gevolg daarvan vatbaar voor ziektes zoals malaria, luchtweginfecties en buikgriep. De moeders schrapen met moeite eten, kleding en medicijnen voor hun kinderen bij elkaar door te werken bij andere mensen. Velen hebben geen vaste woon- en verblijfplaats en leven van de goodwill van anderen.

Kalehe

In het gebied Kalehe, waar veel van deze vrouwen wonen, is een bureau geopend. Hier kunnen samenkomsten worden gehouden. De kinderen krijgen tijdens die bezoeken een vitaminerijke pap, de moeders Bijbels onderwijs en lessen over zaken als voeding, gezondheid en hygiëne.

Actviteiten:
1. Het geven van een cursus over geldbesteding
2. Het aanbieden van een microkrediet van 50$.
3. Structureel ondersteunend voedingsprogramma voor de kinderen van die vrouwen.

 
Lees hier meer over het project

Klik hier voor het sponsoroverzicht

 

 [2] Bron: CBS. Van de 175.457 levendgeboren kinderen in 2012 overleden er 649 binnen 1 jaar. Dat is 0,37%.

[3] Bron: WHO